15 Şubat 2014 Cumartesi

Tüm Zombi Dizileri

 Bir korku sineması klasiği olarak zombi; yavaş yürüyen ve öldürülmesi kolay olduğundan belki de, çoğu insanın korktuğu bir yaratık olmasa da yıllardır popülerliğini korumakta. Vampirler, kurt adamlar, cadılar televiyonu istila etmişlerken, zombiler de geri durmadı;  bu klasik temaya sıcak bakan yapımcılar sayesinde onlara da bir şans tanında. Biz de sizin için son on yılda ekranlarımza gelen zombi temalı dizileri şöyle bir derledik.


1. The Walking Dead


İçlerinde en bilineni olma özelliğini taşıyan dizi,  uzun süre komada kalan Şerif Rick Grimes’ın (Andrew Lincoln), komadan uyandığında tüm dünyanın bir zombi saldırısı altında olduğunu öğrenmesi ve ailesini bulmak için yollaara düşmesi ile açılış yaptı. Hikayenin ilerlemesiyle dizi daha çok hayatta kalma mücadelesi veren, “Öl ya da Öldür!” ilkesini sindirmeye çalışan ve gün geçtikçe verdiği kayıplar sebebiyle acımasızlaşan bir grup insanın yolculuğunu anlatan bir yapım haline geldi. Çizgi Roman ile hikaye oldukça örtüşüyor olsa da dizi, çizgi roman kadar sert değil. Ayrıca dizide yer alan bazı karakterler çizgi romanda yok, örneğin Norman Reedus tarafından
canlandırılan Daryl Dixon karakteri çizgi romanda bulunmuyor. İlk sezonda yardımcı karakter
olarak dizide yer alırken o kadar sevildi ki 2. Ve 3. Sezonlarda dizinin ana karakterlerinden biri haline geldi.

   İlk sezon şehrin yakınlarında bir kamp kuran grup çok geçmden aylaklar tarafından saldıraya uğrar ve orayı terk etmek zorunda kalırlar. 2. sezon Rick'in oğlu Carl'ın vurulması ile tesadüfen bir çiftliğe giderler. İlk sezona göre daha durgun geçsede kayda değer bir sezon finali yapabildiler. 3. sezon bir hapishaneye yerleşen grub aylaklardan daha ciddi bir tehlikeyle karşılaşırlar.Vali adındaki bir adamın gruba bulaşması dizinin gidişatını büyük ölçüde değiştirdi. Ayrıca 3. sezon gerek  heyecan, gerekse dram konusunda en yoğun yaşandığı sezondu. 4. sezonun yarısına kadar hapishanede kalmayı başaran grup bitti sandıkları Vali tehlikesiyle tekrar karşılaşırlar.Bu sefer Vali hem hapishaneyi yerle bir eder, hemde grubun parçalanmasına neden olur.

2. In The Flesh

In the Flesh oldukça sıradışı bir zombi dizisi. BBC 3 kanalında yayınlanan bu dizide konumuz hayatta kalmaya çalışan insanlar değil; tedavi ve rehabilitasyonlarının ardından ailelerine geri dönmüş, topluma uyum sağlamaya çalışan zombiler. Kieren, “The Rising” denen günde pek çok kişi ile birlikte ölümden dönen bir zombi. Devlet bir tedavi buluyor, yürüyen ölüler hergün aldıkları ilaçlarla normal birey haline gelmeye başlıyorlar. Ve Kieren’da ilaç tedavisi ve terapinin ardından iyileştiğine inanıldığında ailesine geri gönderiliyor. 

 Ancak büyük şehirlerde tedavi görmüş zombilerin topluma kazandırılması her ne kadar hoş karşılanıyor olsa da; zombi istilası sırasında çok zarar görmüş ve kendi kendilerini korumaya alışmış küçük kasabalarda durum hiç de öyle değil. Halk, “canavar”, “şeytan” olduğuna inandığı zombilere karşı büyük bir kin gütmekte ve bu sebeple Kieren’da saklanmak zorunda kalıyor.
Zombi temasına rağmen In the Flesh aslında daha çok topluluklardaki linç psikolojisi, farklı olanın dışlanması,  ayrımcılık ve nefret suçları gibi sosyolojik konulara değinen oldukça derin bir dizi. Yakında sitemize yüklenecektir.

3. Bite me!

Machinema tarafından hazırlanan ve yayınlanan bu web serisi maalesef ülkemizde çok bilinmeyen ama oldukça başarılı (ve de eğlenceli) bir zombi dizisi. 2 sezonda toplamda 15 bölüm yayınlandı; bölüm uzunluklarının 19 dakika civarında olduğu da düşünülürse tadı damakta kalan bir yapım da diyebiliriz “Bite Me” için.

3 bilgisayar oyunu fanatiği arkadaş, Los Angeles’ta yaşanan bir zombi istilasında hayatta kalmak için oyunlardan öğrendiklerini kullanmaları gerektiğinin farkına varır ve hayatlarında ilk kez öne çıkma fırsatı bulurlar. Bilgisayar Oyunu tadındaki bu dizideki elbetteki  büyük prodüksiyonlardaki gibi bir görsel efekt, makyaj vs. beklememek gerekiyor; bu diziyi eğlenceli kılan yapılan göndermeler; modern zaman yıldızlarından tutun da, klasik korku filmlerine, türlü çeşit bilgisayar oyununa pek çok gönderme bulunuyor dizide. Dizi severler kadar, gamerların da ilgisini çekeceğine inanıyoruz. Ne yazık ki Türkçe altyazı şimdilik yok.

4. Dead Set

Dead Set; İngiliz e4 kanalı yapımı beş bölümlük bir mini dizi. Big Borther (bizdeki adıyla Biri Bizi Gözetliyor) Yarışması’nın eleme gecesi ile başlıyor dizi. Big Brother Evinde yaşayan yarışmacılar hiçbir şeyden habersizken dünya bir zombi istilası ile karşı karşıya geliyor, set ve çevresi de bu durumdan etkileniyor elbette ve ortalık karışıyor. Hikaye ilerledikçe hayatta kalan bir avuç insan olduğunu, bunların büyük kısmının da bu evde olduğunu öğreniyoruz, zombilerin eve daha da çok yaklaşmasıyla ise aksiyonun dozu artıyor ve finale kadar hiç azalmıyor.

2008 yapımı dizide zombiler alışık olduklarımız gibi yavaş yavaş yürümüyor, 28 Gün Sonra filmlerindeki gibi çok daha hızlı hareket etmekteler. Ayrıca diğer dizilerin aksine bu dizi biraz daha “yetişkin” içeriğine sahip; vahşet sahneleri ile 18 yaş üzerindeki izleyiciye uygun bulunmuş. Zombiler üzerinden toplum eleştirisi yapan (aslında biraz da göze sokan) Dead Set sonlara doğru kara komedi kıvamına gelmekte. Buradan izleyebilirsiniz.

5. Death Valley

Listemizin en matrak dizisi sanıyoruz Death Valley. Çünkü bu dizide sadece zombiler yok! Vampirler, kurt adamlar ve zombiler normal hayatın bir parçası oluyorlar ve hatta bu doğa-üstü yaratıkların yol açtığı sorunlara karşı bir polis birliği kuruluyor; Undead Task Force (Ölümsüzlerle Mücadele Birimi) İşte biz de bu dizide Los Angeles’ta Undead Task Force’un maceralarını onlar hakkında program yapmaya çalışan bir televizyoncunun gözünden izliyoruz. Korku ya da dramadan daha ziyade, komedi (yer yer parodi, yer yer kara komedi belki de) türündeki bu MTV dizisi 12 bölümlük ilk sezonunun ardından maalesef iptal edildi. Yakında sitemizden Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.



Yazıyı beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşın.

5 yorum:

  1. en güzeli bence death valley

    YanıtlaSil
  2. fear the walking dead ve z nation 'u eklememişsınız

    YanıtlaSil
  3. bide tüm zombi dizileri burda diyor Allah'ım ya burda sadece 4 tane var oysa zombi dizisi daha fazla

    YanıtlaSil